Koncert “Bomo eno po domače” (2011)

S simpozijem in štirimi koncerti pod skupnim imenom Stiki med tradicijsko glasbo in plesom ter evropsko glasbeno kulturo v različnih okoljih in obdobjih smo zaznamovali začetek bivanja Mednarodnega združenja za tradicijsko glasbo (ICTM) v Sloveniji. Dogodek smo organizirali v sodelovanju z Ustanovo Imago Sloveniae, v sklopu 23. mednarodnega festivala Noči v stari Ljubljani (25.-27. 8. 2011).

Prvi izmed štirih koncertov (Bomo eno po domače), ki se je začel 26. 08. 2011 ob 20. uri na odru Breg-Novi trg, je naznanil več obletnic: 20. obletnico samostojne Slovenije, 15 let Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija in 10. obletnico vokalno-inštrumentalne zasedbe “Vruja” iz Kopra. Koncepcijo koncerta je navdihnila etnomuzikološka misel Valensa Voduška (1912-1989) o razvojnih potezah slovenske ljudske glasbe, zato smo sledili repertoarju, ki pelje od obreda do zabave, od malotonskih melodij do tistih v duru ter od enoglasnega do šestglasnega tradicijskega petja.

Med predstavljenimi glasbili so bili pojoča žaga, oprekelj, mih, violina in harmonika. Nastopili so tudi predstavniki manjšinskih skupnosti v Sloveniji. Na koncu smo predstavljali koncept slovenske plesne hiše, v katero smo ob živi glasbi in ob pomoči plesnih vaditeljev povabili tudi občinstvo.

Nastopili so:
  • Katice – ženska vokalna skupina (Ljubljana)
  • Ljoba Jenče – glas (Cerknica)
  • Tomaž Podobnikar – pojoča žaga (Ljubljana)
  • La Porporella – moška vokalna skupina (Koper)
  • Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona – glas (Colombo, Ljubljana)
  • Ljudski pevci iz Luč – moška vokalna skupina (Luče)
  • Vruja – vokalno-inštrumentalna zasedba: glas, deska, sopela, dude, violina, mandola, harmonika, kitara, bajs (Koper)

Galerija slik