Mednarodni simpozij “Stiki med tradicijsko glasbo in plesom in evropsko glasbeno kulturo v različnih okoljih in obdobjih” (2011)

4. mednarodni simpozij Oddelka za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani z naslovom Stiki med tradicijsko glasbo in plesom in evropsko glasbeno kulturo v različnih okoljih in obdobjih je potekal med 25. in 28. avgustom 2011. Gostila ga je Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani ob sodelovanju Ustanove Imago Sloveniae, Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija, Slovenskega muzikološkega društva, Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU in Glasbene matice Ljubljana.

Ob simpoziju so potekali štirje koncerti. S celotnim dogodkom smo med drugim zaznamovali tudi začetek bivanja pisarne Mednarodnega združenja za tradicijsko glasbo (International Council for Traditional Music, ICTM), vodilnega svetovnega združenja etnomuzikologov, v Ljubljani.

Tradicijska glasba je bila v ospredju raziskav predstavnikov obeh predhodnic moderne etnomuzikologije: glasbenega narodopisja in primerjalne muzikologije. Glasbeni narodopisci so se praviloma osredotočali na ljudsko glasbo podeželskega prebivalstva v lastnem nacionalnem okolju, primerjalni muzikologi pa na glasbe zunaj Evrope, in sicer t. i. primitivnih ljudstev in t. i. visokih kultur Orienta. Sodobni etnomuzikologi v svojih raziskavah upoštevajo obstoj raznovrstnih tradicijskih glasb in plesov, pa tudi evropske glasbene kulture v različnih delih sveta in v različnih časih. Simpozija so se udeležili tako etnomuzikologi kot tudi muzikologi in predstavniki drugih strok znotraj humanistike in družbenih ved, ne glede na prostorske in časovne usmeritve njihovih raziskav. Tradicijsko glasbo in ples je simpozij povezal z zapuščinama kolonializma in nacionalnih gibanj ter s koncepti, kot so identiteta, hibridnost, moč, konflikt, globalizacija in drugi.

Simpozija se udeležilo več kot 30 znanstvenikov iz Avstrije, Azerbajdžana, Egipta, Francije, s Hrvaške, z Irske, iz Italije, Madžarske, Malezije, Nemčije, z Nizozemske, s Poljske, iz Španije in s Švedske.

Kolofon

STIKI MED TRADICIJSKO GLASBO IN PLESOM IN EVROPSKO GLASBENO KULTURO V RAZLIČNIH OKOLJIH IN OBDOBJIH. 4. mednarodni simpozij Oddelka za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (2011)

  • Filozofska fakulteta v Ljubljani in oder na prostem Breg ob Ljubljanici, 25.-28. avgusta 2011
  • Udeleženci simpozija (po abecednem vrstnem redu): Ardian Ahmedaja, Mohamed Askari, Sanubar Baghirova, Paola Barzan, Vesna Bajić Stojiljković, Arnd Adje Both, Marianne Bröcker, Enrique Cámara de Landa, Naila Ceribašić, Joško Ćaleta, Rachele Colombo, Terezija Cukrov, Leonardo D’Amico, Diana Grgurić, Nuša Hauser, Ursula Hemetek, Marina Horak, Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona, Dorit Klebe, Bojan Knific, Katalin Kovalcsik, Drago Kunej, Rebeka Kunej, Engelbert Logar, Krister Malm, Mirna Marić, Rajko Muršič, Albinca Pesek, Svanibor Pettan, Gregor Pompe, Colin Quigley, Leon Stefanija, Nejc Sukljan, Olga Sutkowska, Tan Sooi Beng, Trần Quang Hải, Grazia Tuzi, Vojko Veršnik, Jasna Vidakovič, Wim van Zanten
  • Domača stran prvega, drugega, tretjega in četrtega spremljevalnega koncerta
  • Program simpozija.

Galerija slik