Koncert “Glasba in drugačnost” (2014)

Koncert je potekal 28. 8. 2014 v okviru mednarodnega večdisciplinarnega simpozija Glasba in drugačnostna odru na prostem na Dvornem trgu ob Ljubljanici. Oba dogodka sta bila del mednarodne kulturne prireditve Noči v stari Ljubljani.

Soorganizatorji simpozija in koncerta so bili Ustanova Imago Sloveniae/Podoba Slovenije, Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU in Radio Slovenija.

Programski in organizacijski odbor: Janoš Kern, Teja Klobčar, Mojca Kovačič, Simona Moličnik, Svanibor Pettan (predsedujoči), Carlos Yoder.

Koncert je bil razdeljen na tri dele, povezovalec je bil presednik društva Svanibor Pettan.

V prvem delu so se predstavili Navihanci (instrumentalni kvartet oseb s posebnimi potrebami), Kvali (ženska skupina, ki izvaja gruzinske in albanske pesmi), La Porporella (moška skupina upokojencev, pripadnikov italijanske manjšine), Veronika Zajec (violinske citre), Tomaž Podobnikar (pojoča žaga) in Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona (glas).

Drugi del koncerta smo posvetili 100-letnici klasifikacije glasbil Hornbostel-Sachs. Kot solisti in potem tudi v skupini so se predstavili Francisco Soto (čarango), Samo Kutin (kalimba), Dino Murtezani (kaval) in Carlos Yoder (tablā).

Tretji del koncerta je zaznamoval slepi pianist Zoran Škrinjar. Nastopil je njegov Amadeus Blues Kvartet (Zoran Škrinjar – klaviature, Lenart Krečič – saksofon, Nikola Matošič – kontrabas, in Gašper Peršl – bobni).

Galerija slik

Projekt je finančno podprl Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.