Ljoba Jenče

Ljoba Jence

Ljoba Jenče

Ljoba Jenče deluje kot svobodna umetnica od leta 1988 – samozaposlena v kulturi. Deluje kot zbirateljica slovenskega ustnega izročila in poustvarjalka, pevka in pripovedovalka pravljic.

Vodi šolo umetnosti pripovedovanja pravljic, raziskuje in razvija metodo poučevanja petja starih ljudskih pesmi, vodi delavnice za razvoj naravnega glasu, podpira tradicijsko petje kot mentorica in razvija lastno umetniško pot kot poustvarjalka.

Podporo za zbiranje izročila na Notranjskem je imela s strani Občine Cerknica, Ministrstva za kulturo RS, Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU, Radia Slovenija in ob pričujoči objavi tudi UNESCA – slovenske nacionalne komisije.

Na Primorskem ustvarja fonoteko ljudske glasbene dediščine Trnovsko-Banjške planote (TD Lokovec).

Ohranja osebni odnos do izročila in nastopa predvsem v prostorih naravne akustike, za odrasle in otroke, ter v medijih – film, radio in televizija, splet.

Gostuje doma in v tujini. Pela je že v daljnem Tibetu, Nepalu, v Argentini in drugod po svetu.

Podpira uvajanje slovenskega izročila v šolski izobraževalni sistem kot podporo razvoju otrokove naravne inteligence in domišljije, ki sta osnovi ustvarjalne imaginacije in izgradnje narodove identitete. Letno izvede tudi do sto nastopov.

Diskografija

6.aprila 2011 je pri Mohorjevi Celovec izdala novo knjižico z zgoščenko z naslovom: Slovenija. Odmevi večnosti/ Pripovedne, obredne in druge ljudske pesmi.

Slovenija. Odmevi večnosti / Pripovedne, obredne in druge ljudske pesmi Slovenija. Odmevi večnosti

Kontakt

Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija skrbi za predstavitev svojih članov in članic ter njihovih dejavnosti. Če ste že član/ica in si želite brezplačno predstavitev na spletni strani društva, se obrnite na Sekretariat in sicer na elektronski naslov sekretariat@folkslovenija.org.

Če še zmeraj niste član/ica, pa si tega želite in soglašate s statutom našega društva, vas prijazno vabimo, da izpolnite prijavnico.