Slovenija. Odmevi večnosti (2011)

Knjižna izdaja z zgoščenko, ki prinaša priredbe devetnajstih ljudskih pesmi iz skoraj vseh območij slovenskega etničnega ozemlja, tudi izven meja domovine. Med njimi so legendne, molitvene, socialne, ljubezenske, otroške in predvsem obredne; te so peli o posebnih dneh, ob mejnikih v letu, za blagoslov vasi, ljudi, pridelka, v času življenjskih prelomnic – za blagoslov mladega para ob poroki ali v slovo ljubljene osebe od doma, ali pa so jih peli ob posebnem delu dneva kot molitev za duše rajnih ali za mirno spanje otroka. Tu so legendne o tem, kako svet stoji, ta in oni; socialne o nestrinjanju z vnaprej določeno usodo ali kot opomin pohlepnim in neusmiljenim ljudem; ljubezenske kot izraz najlepšega človeškega čustva, hrepenenja in oboževanja, tako ljubljene izbranke ali izbranca kot hkrati z njim povezanih čustev do lepot narave; otroške z vso igrivostjo in hkrati trpkostjo, kot jo lahko občuti le majhen otrok.

Slovenci se vse bolj zavedamo, da izročila ljudskih pravljic in pesmi ne smemo pozabiti, saj so bile bistveni gradnik etnološke identitete. Svojo duhovno moč nosijo v svojem jedru tudi v sodobni čas, saj so teme večne in univerzalne. Pri oživljanju izročila ne gre spregledati dejstva, da sta čas in prostor nastanka in prakticiranja pesmi in pravljic oddaljena, a nas z lepoto jezika, zvočnostjo in z melosom še vedno nagovarjajo. Značilnosti ljudskega petja so izrazito izkoreninili zborovski pristopi petja po II. svetovni vojni, pripovedovanju sta krila najbolj odrezala televizija in nov način življenja. Še imamo čas, da ponovno vzpostavimo tradicijske značilnost slovenskega izročila. Ne gre le za motive, temveč vedno tudi za način poustvarjanja, ki je raznolik po pokrajinah. Skrb za našo kulturo, ki sidra predvsem v slovenskem jeziku in glasbi, katere pomemben del je ljudsko ustno izročilo, je zaveza vseh nas. Posameznika in vodilnih ljudi.

Vsebina

 1. Sijaj, sijaj, sončice
 2. Da lipa ma
 3. No, kam pa gredeš, Krištof ti
 4. Stoji mi polje široko
 5. Sveti Sintilavdić
 6. Bužec, bužec po Rim petla
 7. Tingel tongel; Piet pintarčku
 8. Aj zelena je vsa gora
 9. Sejali smo bajžuljka
 10. Dekle, dekle je prosila Boga
 11. Lenka je dvanaist ujerbarju mewa
 12. Sijaj, le sijaj, sončice
 13. Orë ti trïji krajavi
 14. Tomaž in smrt
 15. Cin cin cin belo
 16. Oj Božime
 17. Oča, le dewite
 18. Tïčicä jolïčicä
 19. Ura dvei je žie obdila

TEHNIČNI PODATKI

 • Uredila: Ljoba Jenča
 • Recenzija in pregled: Urša Šivic, Marija Klobčar
 • Postavitev v rezijanski prapovis: Matej Šekli
 • Lektoriral: Stanislav M. Maršič
 • Prevod: Tobi Siter, Maja Majzelj, Ljoba Jenče
 • Pregled prevoda: Robert Riley, Donald and Dawn Reindl
 • Oblikovanje in fotografija: Jana Jocif, Rado Likon, Ljoba Jenče, Simona Pošebal, Marko Kapus, Janez Jocif, Mavricij Pivk
 • Tisk: Grafika Zlatečan, Celje

PARTNERJI

 • KED Folk Slovenija
 • Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
 • Združenje SAZAS