Koncert v ciklu “Zajuckaj in zapoj” (2013)

Koncert Zajuckaj in zapoj je v letu 2013 praznoval svojo petnajsto obletnico, ki smo jo obeležili z izdajo zgoščenke Zajuckaj in zapoj, razstavo plakatov Studia ArnoldVuga+, ki že vsa leta skrbi za vizualno prepoznavnost prireditve, ter razstavo promocijskega gradiva, zvočnih primerov in fotografij s preteklih prireditev.

Letošnja prireditev je bila posvečena diatonični harmoniki v različnih godčevskih sestavih. Na koncertu smo predstavili stare godčevske prakse: načine igranja, tipe harmonik, izdelane pred drugo svetovno vojno, lokalne tipe harmonike (npr. tržaška »plonarca«) in njihove zvočne značilnosti, vlogo harmonike v različnih zasedbah, godčevske viže starejšega izvora ter godce in njihovo funkcijo v današnjem kontekstu.

Nastopili so Murnovi godci iz Selške doline, Stari čehoki – trio godcev iz Prlekije, godci Akademske folklorne skupine Ozara iz Kranja ter godec Viktor Mikuletič iz Velike Bukovice. S prireditvijo Zajuckaj in zapoj Glasbenonarodopisni inštitut predstavlja strokovno znanje in najnovejše terenske izsledke širši javnosti, zato so koncert spremljali tudi vezni tekst in pogovori z izvajalci.

Koncert Zajuckaj in zapoj je snemala ekipa Radia Slovenija ter radia Ognjišče, predstavljen pa je bil v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi (15. 10. 2013) na Radiu Slovenija ter v oddaji Pevci zapojte, godci zagodte (21. 10. 2013) na radiu Ognjišče. Koncert v Atriju ZRC je obiskalo okoli 100 ljudi, po koncertu pa je sledilo neformalno druženje ob petju, plesu in godčevskih vižah ter pokušanju lokalne kulinarike, ki so jo godci prinesli na prireditev.

Galerija slik