Koncert “Drugačna Slovenija: Indija na Slovenskem” (2012)

KED Folk Slovenija je v sodelovanju z Ustanovo Imago Sloveniae pripravilo in 29. avgusta 2012 na odprtem odru na Trgu svobode v Slovenj Gradcu izvedlo program z naslovom Drugačna Slovenija. Nastopili so štirje glasbeniki, ki prihajajo iz različnih držav, na Slovenskem pa jih združuje igranje indijske glasbe: Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona (Šrilanka; glas in violina), Carlos Yoder (Argentina; tablā, sintetizator in ropotulja), Ivan Jadrešić Águila (Čile; sitar in kitara) ter Vasja Štukelj (Slovenija; tabla).

Koncert, ki je ga strokovno vodil Svanibor Pettan, se je pred številnim občinstvom (približno 90 ljudi) začel ob 21. uri in končal ob 22.45. Obsegal je sistematičen pregled različnih žanrov indijske glasbe, vključno s klasično, ljudsko, semiklasično, filmsko in popularno glasbo, kar je konceptualna novost na slovenskih odrih. Repertoar je obsegal improvizirano glasbo v domenah severnoindijske klasične tradicije ter priredbi zimzelene filmske uspešnice Satyam Shivam Sundaram (avtorja Laxmikant in Pyarelal) in indipop skladbe Nind Khoyi (avtorica Najma Akhtar).

Projekt je bil sicer predviden za večkratno izvajanje, vendar ga je bilo glede na odobrena sredstva mogoče predstaviti le na odru v Slovenj Gradcu.

Projekt je finančno podprl Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Galerija slik