Okrogla miza “Kam s to harmoniko? Harmonika in tradicijska glasba” (2012)

KED Folk Slovenija in ustanova Imago Sloveniae/Podoba Slovenije sta združila moči pri organizaciji okrogle mize in koncertana temo Kam s to harmoniko? Harmonika in tradicijska glasba. Dogodka sta potekala 31. avgusta 2012 v Mestnem muzeju v Ljubljani.

Harmoniko po eni strani krivijo, da je izpodrinila starejša glasbila ter tradicijski glasbi vsilila temperirano uglasitev, po drugi strani pa častijo njene tehnične in izrazne zmožnosti, ki jo naredijo nepogrešljivo pri večini sodobnih rab tradicijske glasbe. O njeni simbolni in dejanski vpetosti v domeno tradicijske glasbe na Slovenskem in v širšem evropskem prostoru so na okrogli mizi spregovorili člani Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija in njihovi gosti, tako predstavniki etnomuzikološke stroke kot tudi glasbeniki.

Okrogla miza Kam bi s to harmoniko?, katere ime spominja na ime simpozija izpred nekaj let Kam bi s to folkloro?, je ponudila kritični premislek o zgodovinskih poteh tega glasbila, o njegovi navzočnosti v tradicijskih, koncertnih, medijskih in drugih kontekstih, o regionalnih posebnostih glasbila in glasbenih praks, o preseganju žanrskih meja ter o razlogih za njegovo vsesplošno razširjenost. Udeleženci okrogle mize in koncerta, predstavniki različnih generacij in glasbenih estetik, izhajajo iz raznovrstnih življenjskih in učnih okolij. Njihove besede in glasba so prispevali k razširjanju in poglabljanju znanj in razumevanj o harmoniki.

Kolofon

KAM S TO HARMONIKO? HARMONIKA IN TRADICIJSKA GLASBA. Mednarodna okrogla miza in koncert Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija

  • Mestni muzej, Ljubljana, 31. avgusta 2012
  • Organizator in povezovalec: Svanibor Pettan
  • Udeleženci okrogle mize (po abecednem vrstnem redu): Vesna Bajić-Stojiljković, Janez Dovč, Minka Đonlić, Jure Tori, Jasna Vidakovič, Nina Volk, Emil Zonta
  • Domača stran spremljevalnega koncerta (opis, program, slike, itd.)