Letni koncert društva “Novi odmevi starega: zimska obredja” (2012)

Letni koncert Novi odmevi starega: zimska obredja je potekal v petek, 21. decembra 2012, od 19. ure naprej v Atriju ZRC SAZU. Koncertni program je predstavljal poustvarjanje starih ljudskih pesmi, ki se v večini primerov vsebinsko navezujejo na obredja zimskega časa. Koledniške pesmi, pripovedne, nabožne, plesne, prigodne so zaživele v novejših priredbah in avtorskih izvedbah poustvarjalcev, pevk solistk, pevskih skupin in godcev. Pri tem se smo oprli na raznovrstne načine pevskega in godčevskega poustvarjanja – od enoglasja do petglasja, od a cappella do petja z instrumentalno spremljavo.

V obredju in razpoloženju zimskega časa so nove odmeve starega poleg slovenskih predstavljali tudi predstavniki italijanske, srbske in šrilanške manjšinske skupnosti. Hkrati smo s koncertom počastili tudi spomin na nedavno preminulega člana našega društva Mileta Trampuša. V njegov spomin so zato nastopili tamburaši velenjske folklorne skupine Koleda s slovenskimi in medžimurskimi ljudskimi napevi v priredbi Mileta Trampuša.

Nastopili so: pevki Ljoba Jenče in Lasanthi Marananjanie Kalinga Dona s Šrilanke, Tomaž Podobnikar s pojočo žago, pevske skupine Katice, Cintare, Kerlci, Emil Zonta (diatonična harmonika triestina) in skupina La Porporella, Vesna Bajić Stojiljković in Saša Stojiljković (harmonika in glas), harmonikar in pevec Janez Pezdirec iz Metlike, tamburaši Folklorne skupine Koleda in vokalno-instrumentalna skupina Vruja iz Istre.

Novi odmevi starega so osvetlili zimski čas, čas mirovanja in premišljevanja, pa tudi veselja ob rojstvu novega leta, kakor ga podoživljajo današnji glasbeni ustvarjalci in poustvarjalci v podobi danšnjih praks poustvarjanja in prirejanja.
Koncert je posnel Radio Slovenija za oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi.

Oblikovalci in organizatorji koncerta so bili Svanibor Pettan, Jasna Vidakovič, Mojca Kovačič in Carlos Yoder.

Projekt je finančno podprl Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.