Koncert v ciklu “Zajuckaj in zapoj”: Kolkor kapljic, tolko let … (2014)

Koncert Zajuckaj in zapoj leta 2014 je imel naslov Kolkor kapljic, tolko let … Prireditev je neposredno prenašal Prvi program Radia Slovenija, kar je okrepilo že tako precejšen obisk prireditve – nekaj čez 100 poslušalcev. Prepoznavnosti same ljudske glasbe se je tokrat pridružilo še praznovanje 80-letnice Glasbenonarodopisnega inštituta, čemur je bila prilagojena tudi tematika. Celostno podobo preteklih petnajstih let je tudi tokrat izvedel oblikovalski studio ArnoldVuga+.

Namen koncerta je bil prikazati izročilo napitnic in pesmi o vinu, torej pesmi, ki so se pele v funkciji praznovanj ob različnih priložnostih. To glasbeno izročilo so predstavili Ljudski pevci Globoko, Ljudske pevke Trstenke iz Podlehnika in harmonikarka Elizabeta Božank. Tudi tokrat smo posredovali svoje strokovno znanje, in sicer v obliki spremnega besedila ter v obliki komentarjev, ki so jih povedali sami nastopajoči iz lastnih življenjskih izkušenj.

Prireditev je našla pot v medije. Neposredno je bila predvajana na Prvem programu Radia Slovenija v terminu oddaje Kulturni fokus (10. 10. 2014), sledila pa sta posnetka prireditve v okviru oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi (28. 10. 2014) in v oddaji Pevci zapojte, godci zagodte (10. 11. 2014) na Radiu Ognjišče.

Galerija slik