Koncert ansambla LASANTHI (2013)

V soboto, 24. avgusta 2013, sta Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije in Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija v Mestnem muzeju v Ljubljani organizirala prvi koncert nove slovenske zasedbe Lasanthi, ki je predstavil raznovrstne glasbene podobe Šrilanke.

Glavni namen tega koncerta je bil seznaniti občinstvo z raznolikostjo glasbenih zvrsti, ki sobivajo na kulturno izjemno bogatem južnoazijskem “hibridnem otoku” Šrilanki. Program je vključeval poučne ljudske pesmi brez instrumentalne spremljave, primere indijskih vplivov v razponu od tamkajšnje klasične glasbe do filmskih melodij, afro-portugalski žanr baila, pesmi, ki pričajo o verskem življenju Šrilančanov, popularno glasbo in angažirane pesmi, s katerimi so se Šrilančani odzvali na dolgo, do leta 2009 trajajočo državljansko vojno.

Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona, pevka in etnomuzikologinja s Šrilanke, je pela v treh jezikih: sinhalščini, tamilščini in angleščini. Instrumentalisti so bili slovenski glasbeniki Tina Kranjec (sintetizator, harmonij), Anita Prelovšek (flavta, pikolo), Ravi Shrestha (akustična in električna kitara) in Vasja Štukelj (tablā, cajón). Kot posebni gosti so nastopili člani skupine Pella.

Galerija slik