Vabilo na pevsko delavnico “Ko bi bil jaz cesar, kralj”

29. maja 2024

in Aktualno

Vabimo vas na pevsko delavnico “Ko bi bil jaz cesar, kralj“, ki bo v četrtek, 13. junija 2024 ob 19.uri v Hostlu Celica (Metelkova ulica 8, Ljubljana). Delavnico bo vodila Ljoba Jenče. Vabljeni vsi, ki radi pojete in tudi tisti, ki bi radi pesmi le poslušali. Srečanje je primerno za vse starosti, neodvisno od pevskega predznanja. Vstop prost. Prijazno vabljeni.

Ob stoletnici rojstva etnomuzikologinje in sloveniste dr. Zmage Kumer posvečamo vokalno delavnico njenemu delu. Osredinili se bomo na gradivo, ki ga je v letih 1963 – 1966 posnela v Ribniški dolini in objavila v delu Ljudska glasba med rešetarji in lončarji v Ribniški dolini (Obzorja, 1968). Gre za obsežno gradivo, iz katerega bomo izbrali pripovedne, ki se pojejo vse manj in druge, danes še vedno znane ljudske pesmi, med katerimi ne bo manjkalo kakšne šaljive, saj brez njih pri Ribničanih preprosto ne gre.

Ljoba Jenče bo vokalno delavnico pripravila in vodila v smislu spodbude k ponovnemu skupnemu petju in osvetlitvi pomena sledljivosti pri zbirateljskem in poustvarjalnem delu. Obenem bo osvetlila nekatere sorodne vsebine ljudskih pesmi Ribniške doline in področja Notranjske, kjer je sama pričela z zbiranjem prav po usmeritvah dr. Zmage Kumer leta 1988.

Dogodek organizira Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija skupaj s KUD Sestava in v sodelovanju z Glasbenonarodopisnim inštitutom ZRC SAZU in javnim zavodom Ljubljanski grad.

Kulturni program omogoča Mestna občina Ljubljana.