Vabilo na delavnico z Rožančevimi fantjiči

26. aprila 2024

in Aktualno

Drugo srečanje z Rožančevimi fantjiči bo v četrtek, 23. maja 2024 ob 19.uri v Hostlu Celica (Metelkova ulica 8, Ljubljana). Srečanje je primerno za vse starosti, neodvisno od pevskega predznanja. Vstop prost. VABLJENI!

Na lanski pevski delavnici z Rožančevimi fantjiči smo se dogovorili, da ob letu osorej ponovno zapojemo skupaj. To petje je spodbuda, da v domačem družinskem okolju ali pa s prijatelji aktiviramo petje vseh generacij. Zapomnimo si, otroci v vrtcih poznajo in pojejo več ljudskih pesmi kot pa pozneje, ko odraščajo kot najstniki, ali ko oblikujejo mlade družine. Kako naj postane pesem vsakdan našega bivanja? Potrudimo se, naj se ljudska pesem in s tem tudi slovenska beseda ohranjajo na veke v tem prekrasnem podalpskem prostoru.

Na letošnji delavnici vas bomo vpeljali v način petja in življenja z domačo ljudsko pesmijo, ponovili bomo lansko leto osvojene tri pesmi in se naučili nekaj novih. Prikazali bomo tudi vključevanje godčevskih instrumentov v sozvočje z glasovi.

Kot je zapisal češki etnomuzikolog L. KUBA, po obisku slovenskih dežel Austroogrske monarhije, konec 19. stoletja. Slovenska pesem ga je očarala: “Ko sem preko dneva blodil po dolini Radovne in slišal iz daljave zbor pevcev in pevk, ki se vračajo od opravil, in ki pojejo z žarom in zanosom v očeh, mi je bil dan prazničen, celo svatben. Njihov spev je bil izveden odlično. Oživljal je prirodo in dušo. Pomagal je spojiti oboje v eno – kar je cilj ljudske pesmi. Je spoj notranjega čutenja teh, ki le pojejo z onimi, ki jim spev sega v uho kot dar, poslan z nebes.

Dogodek organizira Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija skupaj s KUD Sestava in v sodelovanju z Glasbenonarodopisnim inštitutom ZRC SAZU in javnim zavodom Ljubljanski grad.

Kulturni program omogoča Mestna občina Ljubljana.