Vabilo na delavnico z Rožančevimi fantjiči

6. junija 2023

in Aktualno

Vabimo vas na naš zadnji dogodek pred poletjem, inštrumentalno in pevsko delavnico z Rožančevimi fantjiči, ki bo v četrtek, 15. junija 2023, ob 19.uri v Hostlu Celica (Metelkova 8, Ljubljana).

S spodnjimi besedami vas vabijo, da se jim pridružite vsi, ki vas zanima ali veseli prepevanje in igranje ljudskih melodij:

“Počutje naroda je njegov jezik, pesem in ljubezen do rodne grude. Narodi pa se med seboj ločimo po za njih značilni ljudski kulturi. Vsaka generacija mora zato vselej ponovno ozavestiti svoje korenine, med katere sodi tudi ljudska pesem.”

“Imamo najlepšo deželo in najlepše ljudske pesmi. Žal se počasi pozabljajo in izgubijo. Rožančevi fantjiči se ne damo, zato v vsaki najdeni pesmi iščemo tudi njeno izvorno zgodbo. Dovolj je najti enoglasen zapis melodije, temu dodamo še “po slovenski navadi” nad- in pod- melodijo; in pevskemu triu priključimo še godčevsko trio vižo (klarinet, violina in kontrabas) v retro zasedbi, t.j. zasedba pred pojavom harmonike. Kakšen zaklad naših dedov in babic smo podedovali!”

“Na delavnici bomo skupaj izhajali iz recitacije besedila, enoglasnega zapisa petja, ga dopolnili s triglasnim in poiskali variacijo za godčevski intermezo, kot to pritiče pokrajini, od koder je pesem doma. S seboj boste domov lahko vzeli tudi popoln notni zapis učne ure. Če kdo prinese ritem kitaro, bo to lepa popestritev.”

Vstop prost!

Dogodek organizira Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija, skupaj s KUD Sestava in v sodelovanju z Glasbenonarodopisnim inštitutom ZRC SAZU in javnim zavodom Ljubljanski grad / Ljubljana Castle.

Kulturni program omogočata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.